top of page
Om oss
IMG_8062.heic

Om Oss

Olof och Sara Söderberg träffade varandra år 2012 och för dem är Olofs mix av konstnärliga talanger och Saras akademiska utbildning en perfekt kombination för kärlek och lycka. 

Olof härstammar från Klädesholmen och Flatholmen på Tjörns sydvästra spets men är uppväxt på Hisingen i Göteborg. Olof älskar havet och trodde inte han alls skulle tycka om skog och inland men när han kom till Rydal första gången år 2020 blev han så fascinerad att han övertalade Sara att de skulle köpa den vackra disponentbostaden. 

 

Olof har en brokig yrkesbana som försäljare, hantverkare och som operasångare på Göteborgsoperan och han har alltid haft sång, musik, hantverk och god mat som en ständig följeslagare. Sara är advokat och driver en egen byrå i Göteborg och hade aldrig varit på sjön innan äktenskapet med Olof. Hon har lärt sig att livet ihop med Olof innebär en mängd utmaningar och roliga äventyr. 

 

En utmaning var det också att driva en krog när reglerna kring pandemin skärptes och det endast var tillåtet att sitta 4 vid bordet. Herrgården fick stängas under en period, under vilken den varsamt renoverades. 

Till Olof och Saras hjälp har de fantastisk personal som har en stark drivkraft och ambition att göra gästernas besök till en härlig stund och fint minne. 

Ta gärna del av journalisten Jan Larssons fina porträtt av Olof Söderberg som publicerades i G-P den 24 mars 2023. De vackra bilderna har tagits av Lisa Thanner.

Historia

Husets Historia

IMG_0599.jpg

Rydals Herrgård byggdes 1853 som en disponentbostad till Fabriken Rydahls Manufaktur AB. När Fabriken och Disponentbostaden byggdes, var Rydal fortfarande en enkel bondby. Då hette orten Ryd. 

 

Disponentbostaden uppfördes av Sven Ericson, den man som idag kan sägas vara grundare till det Rydal som vi ser idag. Byggnadens formspråk andas klassicism vilket man ser på dörrar och fönster. På bilder från 1900-talet syns disponentvillan omgiven av två flyglar. Dessa beboddes av högre tjänstemän och under en period användes de som sjukstuga.

 

Rydal var inte bara tekoindustrins vagga, utan här startade all gårdfarihandel och postorder. HM Rowells till exempel hade sitt lager i källaren till Rydals Herrgård. 

 

Torsten Ek tog sig titeln disponent år 1921 och kallades kungen av Rydal. Han var en stark personlighet som drev Spinneriet med en stark hand. Han bodde i huset till 1954. Hans barn och barnbarn har under sommaren 2020 gästat Herrgården flera gånger och lämnat flera vackra tidsenliga fotografier som vi gärna visar upp för våra gäster. Torsten Eks signum syns bland annat på den vänstra ytterdörrens insida där det står ”T.Ek  1935” i träet. Efter att han flyttade byggdes bostaden om till en personalmatsal för de som jobbade i fabriken. Fabrikens sista maskin tystnade så sent som 2004.


Byggnaden har varit en uppskattad mötesplats för alla livets händelser sedan 1968 då det gjordes om till värdshus. Olof och Sara Söderberg tog över Rydals Herrgård i april 2020 och öppnade upp verksamheten den 2 maj samma år. 

På grund av pandemin hölls Rydals Herrgård stängd under större delen av 2021 men tiden utnyttjades till varsam och pietetsfull renovering. Verksamheten återöppnades den 6 november 2021.  

Vision

Vår Vision

Ett nytt kulturcenter

 

Vi vill att Rydal ska bli ett kulturcentrum, där Rydals museum står för historia och Rydals Herrgård står för evenemang där mat och musik blandas på ett unikt och överraskande sätt. Konserter anordnas antingen i museets stora salar över gatan eller i Herrgårdens stora parkliknande trädgård. 

"Som operasångare har jag ett nätverk av större artister, samtidigt som jag själv med vänner kan bjuda på opera och visor" /Olof Söderberg

 

Rydal är en sådan viktig plats för västsvensk historia. Vår vision är att sätta fokus på textilindustrins betydelse för Västsverige och framhålla hur viktigt entreprenörsskapet är. 

Vi vill tillsammans med gäster, publik, företag, Marks kommun och Västra Götalandsregionen skapa en kulturell mötesplats med det goda livet som ledstjärna.

IMG_3393.HEIC
IMG_0665.jpg

Miljö & Hållbarhet

På Rydals Herrgård skapar vi mat från grunden,

 

Med fokus på lokala och säsongsmässiga råvaror samt en betydande andel grönsaker minskar vi svinn och koldioxidutsläpp. När vi planerar för stora sällskap kan vi optimera råvaruåtgången för att minska avfall.

Vårt engagemang sträcker sig bortom tallriken, där grönsaksavfall blir en värdefull resurs och återgår till ett kretslopp, där det ger näring åt våra egenodlade kryddor, örter och ätliga blommor.

"Vi väljer våra leverantörer med omsorg eftersom det är av yttersta vikt för oss att de delar vår miljömedvetna profil"

Plast och engångsartiklar tillhandahåller vi inte alls och vi har en egen återvinningsstation.

 

Vid Viskan finns ställplats för husbilar. Hela Rydal drivs på Viskans vattenkraft. 

 

Vi är en god och naturlig samlingsplats!

bottom of page